Як обрати фотоальбом ручної роботи?

Якщо чесно, я ніколи не задумувалася над цим питанням, тобто я ж не обирала альбоми, а створюю їх сама))). Але на цю статтю надихнули деякі інші статті з іншої сфери, а ще мої клієнти та замовники :) Постараюся бути неупередженою, але разом з тим буду висловлювати свою думку щодо деяких моментів.
І так. Ось ви вирішили купити / замовити фотоальбом руної роботи. І це найголовніше, тобто ви купуєте його:
а) у подарунок - з нагоди весілля, річниці одруження, ювілею і т.д.
б) чи просто так для себе :)
в) інший варіант.



Отже, як обирати? Які є види? Що модно? Адже мода на альбоми також є, її здебільшого диктують вирбники матеріалів для скрапбукінгу, опираючись на модні тенденції загалом.

Можна обирати альбом до душі, по ціні, по розміру, декору, типу кріплення та основному, тобто функціоналу - кількості фото, яку він може вмістити.

Альбом для душі.
Що це означає? Тобто ви побачили роботу і зрозуміли, що хочете саме таку. Ви можете звернутися до майстра і замовити таку ж роботу ( якщо це можливо) або довіритися майстру і він виконає для вас роботу в своєму стилі ( це вже повна довіра до майстра альбомів). 

По ціні.
Від чого залежить ціна альбому? Найперше це від матеріалів з яких він зроблений, від складності роботи, розмірів, кількості аркушів та кріплення.

В даному випадку ціна може відрізнятися в кожного майстра, при чому один і той же альбом (тобто розмір, кількість аркушів, кріплення і навіть схожий декор) - відносно однаковий альбом у кожного майстра коштує по-різному. Чому так?
По-перше, кожний оцінює свою роботу по-різному.
По-друге, різні матеріали і виробники, різна якість самих матеріалів.
По-третє, ще купа різних причин, хтось новачок, хтось створює альбоми для задоволення :)

По декору. 
Наявність чи відсутність декору також впливає на ціну. Є альбоми з мінімалістичним декором, а є з багатим і різним, з мереживом і квітами, і найрізномінітнішим чипбордом. Є альбоми декоровані всередині, і вони коштують дорожче, оскільки декорується кожна сторінка.


..мінімалістичний декор


..декор обкладинки


..декоровані внутрішні аркуші

Тип кріплення.
Ще одна деталь від якої також залежить як ціна фотоальбому, так і сам вигляд фотоальбому.
Є такі види кріплення:
- на пружинах. Такий вид кріплення є доволі надійним. Чому я не стверджую на всі сто? Бо будь що можна пошкодити і зламати. Але на відміну від поширеної думки (напевно більш на підсвідомому рівні) цей вид кріплення надійний, аркуші так легко не вирвати, як це може здатися на перший погляд. Тут все залежить лише від вподобань. Комусь такий вид кріплення подобається більше, комусь менше. Наприклад, за кордоном такі фотоальбоми користуютья не меншим попитом, а, можливо, і більшим.
Але при такому типі кріплення не має можливості додавати самостійно аркуші, тобто альбом одразу виготовляється на обрану вами кількість сторінок.


- декоровані фотоальбоми. Зазвичай такі фотоальбоми виготовляються на невелику кількість аркушів 5-8, тому що аркуші між собою мають проміжок близько 5-7 мм для декору, щоб його не деформувати. Тому альбом на більшу кількість аркушів буде виглядати досить огрядно і не красиво. При такому типі альбому можна замовити вже готовий фотоальбом і надати майстру фото (якщо є така можливість), або ж замовити таку собі заготовку з декором, повністю оформлену, де вам залишиться лише самостійно вклеїти фото.


- на кільцях. Ще один поширений тип кріплення. Як на мене, єдиною перевагою такого альбому є лише можливість самостійно додавати аркуші ( якщо це дозволяє розмір кілець). Разом з тим часте роз'єднання кілець може їх зламати, кільця з часом можуть роз'єднуватися самостійно ( при частому роз'єднанні).


- книжковий тип кріплення. Тобто тип кріплення по типу книг - аркуші зшиті та проклеєні між собою. Хоча не всі зшивають їх між собою, а просто зклеюють, тому при замовленні цей момент можна уточнити. При такому типу кріпленні, особисто я, недоліків не бачу :) Виглядає естетично красиво, всередині аркуші з'єднані між собою і при гортанні такого альбому з фото залишається приємне враження.




Розмір фотоальбому та кількість фото.
Розміри фотоальбомів можуть бути найрізноманітнішими. Але основні це формат А5 (15х21 см), А4 (21х30 см), 20х20см, 25х25 см, 30х30 см. А ще можуть бути найрізноманітніші похідні розміри: 23х23 см (мій улюблений розмір), 25х30 см, 21х25см і т.д.
Якщо ви не знаєте який розмір обрати, то запитайте думку майстра - він вам порадить і допоможе обрати. Можливо ви хочете невеличкий фотоальбом, такий собі карманний варіант, або фотоальбом до окремої події, або ж великий сімейний фотоальбом на багато фото. Ці всі питання можна уточнити. Тим більше хтось надає перевагу більшим фото, і тоді поміститься менше фото, хтось полюбляє знимки типу полароїд і в такому випадку фото поміститься набагато більше.

Ще одне часте запитання як кріпити фото? Загалом всі виготовляють традиційні фотоальбоми, тобто з чистими аркушами без кріплень. Тобто такі фотоальбоми, де фото потрібно самостійно вклеювати у альбом.
В цьому випадку вам стане у нагоді фотоскотч, фотоклей або ж фотокутики.



Коментарі

  1. в книжкового альбому є ще один нюанс - він дорожчий, ніж на пружині чи кільцях, бо додаткова робота це виготовлення самого блоку. а ще є альбоми на стрічці чи шнурі, та невеличкі розкладні альбоми-гармошки :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. так, в книжковому більше самої роботи, але я б назвала цей момент відносним, бо скільки майстрів стільки і різних цін. Так-так, про гармошки я вже думала, коли їхала сьогодні в маршрутці, що ще багато чого можа назвати :) і придумати, тому вирішила, як буде час доповню цей розділ ще одним, бо і до цін у мене також вже є доповнення :) Дякую, що завітала!

      Видалити
    2. ..і ще :) чому не писала про інші види, бо я сама такими не користувалася, не робила...гармошку, я робила точно, але кілька років тому. Уявлення про інші немаю, а говорити щось з чим я не стикалася особисто якось неправильно. Навіть при книжковому типі кріплення є різні варіанти. Я зараз з задоволенням переглядаю, як роблять професійні книги ручної роботи, а точніше перероблюють і старі також, такі що втратили свої обкладинки з новими шкіряними. Ось там якість! А ті шкіряні обкладинки з золотим тисненням просто краса!

      Видалити
    3. цікаво спробувати такий книжковий зробити :) може б то хто МК проводив? ;)

      Видалити
    4. ..тут вже треба слідкувати за анонсами у Львові :) можливо хтось і проводить. Хоча мені на очі потрапляли живі МК по альбомам, але з готовими блоками (майстер уже приносить готові)..не знаю що тоді корисного може дати такий МК :)

      Видалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Економічний підхід в становленні ціни на товари ручної роботи

Апельсиновий торт (Рецепт)

Фольгування в домашніх умовах

Суфлейний чорничний торт