Фольгування в домашніх умовах

Доброго дня, любі читачі!
Сподіваюся цей допис стане комусь корисний, оскільки я свого часу такого не знайшла. Трошки історії. Про фольгування я задумалася ще влітку минулого року, шукала інформацію, але її було дуууууже мало. Тобто я не про відео, де так легко прикладають фольгу, запускають - і отримують фольговане ідеальне зображення. Я саме про інформацію, який папір обрати? Фольгу? і .д. Я б навіть сказала, що інформації взагалі не було. 



Що ж це таке "фольгування". Є різні способи: можна робити тиснення фольгою за допомогою пресу ( але цей спосіб не для нас), а можна за допомогою машинки для ламінування в домашніх умовах.
На той момент (півтора роки тому) можна було придбати машинки двох виробників Heidi Swapp Minc Foil Applicator та від First Edition .
Я обрала другу, по-перше через ціну, вона значно дешевша. По-друге, я передивилася безліч роликів в інтернеті, і по користуванню я не помітила різниці в результаті.
Тому весь мій досвід пов'язаний саме з First Edition.
Отже, що потрібно для фольгування:
- сам пристрій 
- фольга
- друковане на лазерному принтері зображення
- лазерний принтер




Невеликий відступ.
Ні, праскою я не фольгувала, і навіть не спробувала. Ось навіть майнула думка, що може спробувати?? Можна багато чого робити підручними засобами, але є якась межа. Можна і тканину самому ткати для альбомів і потім її фарбувати і т.д. Ви колись прасували папір? картон? ви не помічали що від температури він деформується? Вигинається? Добре коли вам потрібно напис 2х4 і його потім вирівняєте, а якщо 10х15? Тому все має бути в межах розумного. І, зазначу, що в при фольгуванні папір не деформується.

Так от, по-порядку. 

Картон або папір. 

Найперше це щільність. Відштовхуйтеся від можливостей лазерного принтера. Там, пропускна спроможність максимум 150-160 гр., можна дещо щільніше, але це все індивідуально. Найкраще підходить дуже гладкий папір, а саме фотопапір для струменевого друку. Як показав мій досвід на ньому зображення виходить майже ідеально ( не забуваємо що нічого ідеального в світі немає ;) ). Можете спробувати інший, у мене інколи вдало виходить на звичайному дизайнерському. Але фотопапір - то якби універсальна пігулка. Найкраще себе показав WWM матовий, щільність 230.
Я навіть купувала спецільний картон First Edition, але це також не покращило результат.

Я також спробувала на тонкому офісному щільністю 80гр., але його вигинало, м'яло..коротше результат був не те що поганий, а жахливий. Тому папір я беру в межах 150-230гр, тим більше хочу зазначаити, що щільніший картон навіть принтер мій не хоче брати, тонер не пристає і осипається.

Фольга.

Я користуюся фольгою від Minc. Іншою не користувалася, бо знайти іншого виробника у нас тяжко. Були спроби купити фольгу для ламінувальних машин, вона дешевша ( і набагато) але мої наміри не збігалися з її наявністю. Тому така ідея періодично з'являється, але не реалізується.

Принтер.

У мене принтер Canon 6030, тобто сама проста лазерна модель принтера. Зображення з інших принтерів я не фольгувала, тому порівняти немає з чим.
Тут хочу зазначити, що не вийде друкувати десь, а потім йти додому і робити фольгування, бо воно таке підступне, що може вийти і з першого разу, а може і з третього, тут як то кажуть залежить від того на який результатви очікуєте.

Машинка для ламінування.

З осені 2016р. і до червня 2017р. я користувалася машинкою від First Edition. Потім у мене виникла ідея робити дещо інше, і я купила іншу від Agent. Це пристрій для ламінування ( бо мене цікавали і ця функція + фольгування). Але за літо я так і не довела ідею до кінця, можливо взимку буде більше часу.
Що я скажу. Різниці в роботі тут я не помітила. Що та, що та написи для альбомів чи листівок робила. Щоправда, щоб вона запрацювала я витратила на це кілька місяців часу, бо не все вдавалося і доводилося багато чого досліджувати емпіричним шляхом. Як от папір і навіть різних виробників.

Тонер.

Так-так, всі ви знаєте ( а можливо ні). Що картриджі у нас можна перезаправити, хоча по інструкції потрібно купувати новий. Мені звичайного стартового вистачило майже на рік. Бо принтер здебільшого саме для фольгування. Потім я замінила тонер і тут почалося! Тобто я вже налагодила систему, все виходило і тут перестало. Ясна річ це пов'язано з тонером, хоча замінник я обирала якісний, але щось не склалося. З оригінальним все виходило. Тому тут також потрібно бути насторожі. Заміна тонеру знову додала мені роботи і я витратила ще купу часу на підналаштування для нового, хоча і менше як першого разу. Цього разу пішло тижнів два :)

А тепер до підводних каменів. Це найцікавіше, бо перш ніж почати робити фольгування, я витратила на досліди 3 місяці :) Цікаво послухати з якими проблемами я зіштовхнулася?

Головна і єдина проблема - це неідеальне фольгування. Інколи залишаються дрібні чорні точки, а інколи не такі і дрібні, а досить великі і помітні. Але це все можна мінімізувати.

До чого я прийшла і від чого залежить хороший результат

1. Є у мене така думка, що хороший результат фольгування залежить від матеріалів. Тобто, за кордоном все інше, а навіть папір та картон, і тонер в принтері ( ооо тааак, це також має значення). Але замовляти це все з закордону, як на мене, не зовсім розумно, якщо є постійна робота і матеріали закінчуються тут і зараз, то поповнення припасів потрібно регулярне.

2. Про фольгатори я вже сказала, різниці в роботі я не помітила. Сказати про інших виробників я не можу.

3. Перед друком в лазерному принтері струшуйте аркуш, щоб на ньому не залишалися частинки пороху чи дрібне сміття. На друку це може і не позначитися, але для фольгування, якщо запечеться десь порошинка - ще й як! 

4. Відрізавши шматок фольги, також перевірте, щоб на звороті не було сміття. Якщо ви думаєте, що такі засоби зайві, або, можливо, у вас все виходить ідеально, то - чудово, у мене це не так :)

5. Друк на лазерному принтері. Я використовую налаштування на максимально якісний друк. Тобто потрібно зайти в налаштування свого принтера. У мене можна обирати вид паперу: я обираю щільний, також можна обирати якість друку: звичайну, для фото і т.д. Я друкую написи на якості "Публікація" з максимальним використанням тонеру ( там також є налаштування).

6. З написами машинки справляються, а ось якщо ви хочете фольговане зображення, то тут треба попрацювати, бо ідеального досягти дуууже важко. Тому я не використовую зображення з великою площею заливки для фольгування, бо це даремна трата часу та матеріалів, а продавати неякісне зображення я не можу. Я можу зробити пробне фольгування, якщо я відчую, що там може бути хороший результат, то я продовжу. 

Підсумки.

Чи потрібний такий пристрій саме вам - я не знаю, коштує таке задоволення недешево, тому якщо ви націлені на хороший результат, але немає бажання розбиратися..то вирішувати лише вам :) 
Кому цікаво, можете переглянути мої останні публікації з альбомами, майже всюди я використовую фольгу і кілька листівок для фанатів Гаррі Поттера :) Листівки і рукодільні листівки я робила на першій машинці, на другій не було часу :)




Коментарі

  1. Ты - большая молодец, что в наших непростых условиях (я про наличие материалов) не боишься тестировать новое, да еще и с прекрасным результатом! Для меня это, конечно, как темный лес :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую :) зараз стало простіше і почали продавати хоча б фольгу, та й машинки також можна знайти, а тому, я сподіваюся хтось це прочитає перед покупкою)))

      Видалити
  2. Дуже гарна стаття. Багато корисного саме для українського читача. Дякую. Давно вже задивляюсь на фольгування. Бачила здається у когось з російских скраперів інформацію про те, що для фольгування вони використовують лазерний принтер і звичайний ламінатор. Ось тепер і думаю, яку машинку варто купувати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую! :) загалом для такого фольгування потрібний саме лазерний принтер..не знаю чи вийде на звичайному ламінаторі, якщо є в когось і можна спробувати - то це хороший варіант..але точно є ламінатори з регулюванням температури, це важливо..по відео бачила хороший результат на мінку ( вживу не стикалася з ним), тому якщо можна в когось попитати про нього - то також +++

      Видалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Економічний підхід в становленні ціни на товари ручної роботи

Апельсиновий торт (Рецепт)

Суфлейний чорничний торт