Суфлейний чорничний торт

Отже, як і обіцяла - рецепт чорничного торту


Сам торт складається з трьох частин:
- апельсинового бісквіту
- желе на агарі
- чорничне суфле
Потрібно (бажано) дві форми різного діаметру, одну для бісквіту, а іншу для кінцевого етапу.

Бісквіт (апельсиновий шифоновий)
Інгредієнти:
яйця - 4-6 шт.
борошно - 260 гр.
цукор - 280 гр.
пекарський порошок - 2 ч.л.
дрібка солі
апельсинова цедра - з 1-ого апельсину
соняшникова олія (рафінована) - 125 мл
апельсиновий сік з одного апельсину - 125 мл ( приблизно)
ваніль

Якщо яйця великі, то можна обійтися 4 ( перевірено особисто), якщо малі, то потрібно 6 штук.
Якщо соку до потрібного об'єму не вистачає, то я додаю охолоджену кип'ячену воду.
Цедри я беру 1 ст.л. без верху, особисто для мене цього достатньо, бо як більше, він виходить надто апельсиновий.

Приготування:
1. Яйця мають бути кімнатної температури.
2. Розділи окремо на жовтки та білки.
3. Змішати борошно, цукор (2/3 від норми), пекарський порошок, сіль і цедру. Додати жовтки, олію та сік. 
4. Все ретельно перемішати до однорідності.
5. Збити білки з 1/3 цукру в стійку піну.
6. Обережно ввести білки в тісто і перемішати лопаткою. Довго перемішувати непотрібно, швидко ввели білки в кілька етапів і все.
Випікати при 170 градусах приблизно 45-60 хв., після 45 хв.перевіряти на готовність. тут все залежить від діаметру форми і самої духовки, але форму менш як 22 см не рекомендую, може погано пропектися.

7. Найкраще його все ж охолодити і потримати в холодильнику годин 5-8.
8. Розрізаємо на 3 частини.
9. Готуємо форму під наш бісквіт 22см і кладемо на дно одну частину.

Желе/мармелад
Далі я готую мармелад на агарі. Це не традиційний мармелад в цукрі :) Просто я його так називаю, бо і желе назвати його важко.
Потрібно:
0.5 л перетертих чорниць (або іншої улюбленої ягоди, сік апельсину, персиків, тобто все що вам смакує)
5 гр. агару
Цукор за смаком!

1. Відміряємо 0,5 л соку, додаємо цукор (за бажанням) додаємо 5 гр. агару.
2. Далі ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, потім ще варимо ще 5-8 хв постійно помішуючи, поки маса не почне трошки загустівати. Далі потрібно цю суміш охолодити, але не сильно! Будьте уважні. За пів години вона вже може схватиться, тому просто почекайте, щоб суміш не була вже надто гарячою. 
3. Заливаємо суміш поверх бісквіту у форму, зачекайте поки суміш стабілізується і стане схожа на желе/мармелад, зазвичай це займає 30-40 хв.

За бажанням цей крок можна повторити і зробити кілька шарів з желе та бісквіту.

Суфле
Принцип приготування такий же як пташиного молока. Але у мене є два варіанти.
1. Можна додати змелених фруктів 150 мл (там саме мл бо я орієнтуюся на об'єм рідини, а не на вагу)
2. Можна зробити з лимонною або апельсиновою цедрою.

Отже:
3 білка
5 г агар-агару
280 г цукру
150 г води
150 мл змелених фруктів або 1 ч.л. без верху цедри апельсина, або ж навіть 0,5, це вже залежить від вподобань
50 гр. вершкового масла

1. Підготувати форму з біскітом з желе. Форма має бути більшою на 2-3 см, як сам бісквіт. Або такою ж. Тоді просто будуть видно всі шари.
2. Воду змішати з агаром. Поставити на вогонь і варити до розчинення агару (має утворитися однорідна желеподібна маса).
3. В цей час підготуйте масляну суміш. 
50 гр. вершкового масла розтопіть у микрохвильовці або ішим зручним способом, додавши цедру апельсину або додати масло в фрукти.
4. Додати цукор до агару ( пункт 1) і варити постійно помішуючи до 104-106 градусів, або поки маса не стане по текучості схожа на мед.
5. Паралельно взбити білки у піну.
6. Взбиваючи білки вливати гарячу цукрово-агарну суміш. Взбивати до збільшення в об'ємах, але надто не захоплюйтеся. Коли маса перестане збільшуватися в об'ємі, то варто зупинитися.
7. Додати масляну суміш, швидко взбити.
8. Вилити частину готового суфле у форму з бісквітом, накрити іншим бісквітом, знову вилити частину і накрити третьою частиною та вилити залишки суфле.
9. Почекати поки суфле схватиться. Близько 30 хв. і можна знімати форму.

А далі за бажанням - глазур, фрукти, декор, кому що подобається :)
Для прикладу, абрикосовий торт:


Апельсиновий:



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Економічний підхід в становленні ціни на товари ручної роботи

Апельсиновий торт (Рецепт)

Морський фотоальбом

Фольгування в домашніх умовах